Reklama
 
Blog | Vojtěch Jirsa

Cyklokoordinátor do zastupitelstva (hlavní cíl: cyklopruhy na 17. listopadu)

Rozhodl jsem se zkusit štěstí. Můj cíl je posunout se v říjnu z pozice bývalého řadového referenta odboru hlavního architekta do pozice řadového zastupitele. Pokud se mi to podaří, budu mít o něco výhodnější postavení pro prosazení lepších podmínek pro cyklisty v Pardubicích. Vybral jsem si kandidátku TOP09.

Dostanete-li cyklokoordinátora do zastupitelstva, výrazně tím zvýšíte šance na realizaci opatření, která jako řadový úředník prosadit nemohl.

Prioritou č.1 jsou pro mě cyklopruhy na jižní městské ose AFI – 17.listopadu – Jana Palacha – Zborovské náměstí – Chrudimská – hranice obce. Projednání těchto pro cyklisty naprosto zásadních opatření je složité.  Bude třeba zrušit zhruba polovinu parkovacích míst. Zhorší se podmínky pro zásobování obchodů a aby toho nebylo málo, ulice je ve správě Pardubického kraje. Politicky je to skutečný oříšek a v případě zvolení také můj hlavní domácí úkol.

Výhodou některých opatření pro cyklisty je to, že moc nestojí. Lze udělat hodně muziky za málo peněz. Příkladem jsou cyklopruhy, které vznikly na Bubeníkově a Jahnově ulici a propojily nespojité úseky stezek. Dalším, dle mého názoru, velmi úspěšným opatřením je cyklopruh pod balkonem Krajského úřadu na náměstí Republiky. O cykloobousměrkách ani nemluvím.

Reklama

Poslední tři roky jsem pracoval na přípravě řady dalších relativně levných opatření, která by se lépe prosazovala z pozice zastupitele, případně člena komise pro dopravu rady města. Jsou to například cyklopruhy na Dašické, Husově, od Kauflandu až do Rosic. Infrastrukturou pro cyklisty nepolíbená je zatím také ulice Karla IV. Mohl bych Vás i nadále zdržovat dalšími názvy pardubických ulic…

…jednoduše se zasadím o to, aby byla na významných městských osách doplněna odpovídající infrastruktura pro cyklisty. Na méně významných ulicích, zejména v rezidenčních oblastech, budu prosazovat zřízení zón tempo 30 a s tím související plošné zobousměrnění jednosměrných komunikací pro cyklisty.

Město má rozpracovány i další projekty, které nepatří do skupiny nizkonákladových, ale cyklisté je zajisté ocení. Jedná se o projekty na cyklostezky (do Dražkovic, od Žlutého psa k Labi, Labská stezka ve směru HK, ale také na Přelouč, Černá za Bory – Žižín, Stará vojenská plovárna atd.), a lávky přes Labe (Závodu Míru a od Koupaliště k ulici na Ležánkách). Jako zastupitel budu usilovat o vyčlenění prostředků v rozpočtu města na tyto investiční akce.

Toliko k cyklodopravě., která je pro mě tématem čílso jedna. Další texty budou následovat.